Dieta na snížení cholesterolu je pro pacienty s vyššími hodnotami cholesterolu velmi důležitým léčebným opatřením. Níže jsou uvedena pravidla stravy a potraviny, které je třeba omezit nebo zcela vyloučit z jídelníčku:
PRAVIDLA DIETY:
- Denní příjem cholesterolu ve stravě by neměl překročit 300 mg/den.
- Denní příjem tuků by neměl překročit 60g/den.
- Živočišné tuky ve stravě by měly být nahrazeny rostlinnými.
- Menší množství vepřového sádla je vhodnější než ztužené tuky.
- Zvýšení příjmu vlákniny na 30g/den.
- Omezení energetického příjmu u obézních pacientů je velmi důležité.
- Zvýšení podílu polysacharidů ve stravě na úkor slazených potravin je žádoucí.
- Minimalizovat příjem alkoholu.
POTRAVINY PRO DIETU NEVHODNÉ:
- Maso: vnitřnosti (játra, ledvinky), kaviár, uzená masa, tučná masa, jitrnice, jelítka.
- Uzeniny: turistický salám, poličan, gothaj, špekáčky, paštiky.
- Tuky: sádlo, máslo, slanina, majonéza, tatarská omáčka.
- Mléčné výrobky: smetana, tučné sýry a tvarohy, smetanové jogurty, smetanové zmrzliny a krémy.
- Vejce: vejce jako samostatný pokrm - smažená vejce, vaječné saláty, maximálně 2 vejce na porci - 1 žloutek obsahuje 250 mg cholesterolu.
- Ořechy: kokosové ořechy ve větším množství.
- Polévky: polévka s játrovou zavářkou, tučné vývary, ovarová, zabíjačková.
- Příkrmy: smažené brambory, majonézové saláty.
- Moučníky: sušenky, oplatky, čokoláda, listové těsto, koblihy, dort s máslovými krémy, šlehačkové dezerty, chipsy, slané crakery.
- Nápoje: alkoholické nápoje, smetanové koktejly.