Dieta při „dně“K dietou nejsnáze ovlivnitelným kloubním onemocněním patří dna. Při „dně“ je porušena přeměna bílkovin, které obsahují purinové látky. V krvi se pak zvyšuje množství urátů, které se ukládají v chrupavkách kloubů, v ledvinách v podobě ledvinových kaménků.
PRAVIDLA DIETY PŘI „DNĚ“
- Ze stravy vyloučíme potraviny obsahující větší množství purinů - zvěřina, vnitřnosti, masové vývary, trvanlivé salámy, uzená masa,
olejovky, kakao, čokoládu, silný černý čaj, zrnkovou kávu, luštěniny, alkoholické nápoje, houby - Doporučujeme snížit celkové množství bílkovin na 50-60 g/ den
- Maso zařazujeme nejlépe 1x denně, ostatní bílkoviny hradíme ve formě mléčných výrobků. Porce masa by neměla překročit 90g
před kuchyňskou úpravou. Vhodné je dušení, vaření ve větším množství vody, aby se puriny vyvařily a tím se zmenšilo jejich
množství na porci. - Snažíme se vhodným výběrem potravin dosáhnout toho , aby strava měla zásadotvorný charakter. V období záchvatů je vhodná
bezmasá dieta bez dráždivých druhů koření s šetřící úpravou. - Energetický příjem stravy přizpůsobujeme hmotnosti pacienta. U obézních pacientů se snažíme o redukci jejich hmotnosti.
POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI „DNĚ“
- Maso - zvěřina, vnitřnosti (mozeček, játra, ledvinky), uzené maso, bifteky, úprava smažením.
- Uzeniny - všechny druhy salámů, paštika, šunka.
- Tuky - slanina, tučné pokrmy, smažená jídla.
- Mléčné výrobky - při záchvatu zrající a plísňové sýry.
- Vejce - vejce na slanině, velké množství a časté podávání, majonéza.
- Ovoce a zelenina - rebarbora, špenát.
- Polévky - masové vývary, sáčkové polévky, vývar s játrovými knedlíčky, luštěninové polévky.
- Příkrmy - smažené bramborové hranolky, luštěniny(čočka, hrách, fazole).
- Moučníky a sladká jídla - čokoláda, smažené druhy, při nadváze pacienta jsou nevhodné všechny druhy.
- Nápoje - kakao, čokoláda, silný černý čaj, zrnková káva, alkoholické nápoje všeho druhu.
- Koření - masové extrakty, masox, polévkové koření, příliš ostré pokrmy s kari, chilli, pepřem, houby.